KÖNYVELÉS - PÉNZÜGYI Gazdasági ellenőrzés

Társasházak és lakásszövetkezetek részére

Szakmai képzések  

      

TANÁCSADÁS


                                        


Karbantartás, fűtés. víz, kémény

Kérdések


1. Egyéni vízfogyasztás

 

A társasházban a vízórával rendelkezők közül többen nem jelentik le korrekten a teljes elfogyasztott víz mennyiségét, és ezáltal a közös költségből kell kifizetni.

Ebben a helyzetben mi a feladata a közös képviselőnek, hogy máskor ne forduljon? Mit tud tenni?

 

Nagyon fontos feladata közös képviselőnek vagy az Intéző bizottságnak, hogy legalább évente egy alkalommal – amely lehet egy-két hét időtartam is – személyesen ellenőrizze az órák állását, és azt a nyilvántartásában rögzítse. Ha a vízművek általküldött számlán a vízóra állása nem egyezik a lakásban lévővel, akkor ő hivatalból lejelentheti az óraállást, és annak megfelelően a következő számlánál korrigálja a ténylegesen fogyasztást.

Ehhez viszont szükséges, hogy a lakásba be tudjanak menni, amelyhez a társasházakról szóló 2003.évi CXXXIII. törvény 20.§.(1) bekezdés b) pontja nyújt segítséget.

 

20. § (1) A tulajdonostárs köteles:

b)14lehetővé tenni és tűrni, hogy a külön tulajdonú lakásába a közösség megbízottja a közös tulajdonban álló épületrészekkel, berendezésekkel összefüggésben a szükséges ellenőrzés, a rendkívüli káresemény vagy veszélyhelyzet fennállása miatt a lakáson belül szükséges hibaelhárítás, valamint a fenntartási munkák elvégzése céljából arra alkalmas időben bejuthasson a tulajdonostárs, illetőleg a bentlakó szükségtelen háborítása nélkül..

 

Társasházi szakkönyv sorozat 2012_ dr. Bék Ágnes állásfoglalása

 

 

Blog
Ügyfélkapu